Diabetes typ 1

Information om diabetes typ 1Vår kropp är en fantastisk och komplex konstruktion uppbyggd av celler och organ som samspelar i ett perfekt system när allting fungerar som det ska. Det mesta sköts också helt automatiskt, det är endast en liten del av alla processer i kroppen vi kan styra med viljan såsom att öppna munnen, klappa händerna eller blinka med ögonen. I vårt inre pågår en ständig verksamhet dag ut och dag in som vi egentligen är ganska lite medvetna om, utan det är först när något slutat fungera som vi påminns om processerna som pågår inuti kroppen.

Om typ 1

Vårt behov av energi för att hålla kroppen igång är en sådan sak, vi äter och förser därmed kroppen med den nödvändiga dosen socker som krävs för att hålla kroppen igång. Det är först när vi glömt bort att äta och reser oss hastigt och blir yra som vi märker av att energinivån i kroppen är för låg. En diabetiker med typ 1 klarar dock inte att på egen hand tillgodogöra sig energin genom kosten. Sockret i blodet kan inte ta sig in i kroppens celler och organ eftersom denne saknar det nödvändiga insulinet som behövs för att kroppen ska kunna ta emot sockret i cellerna. Därför blir också den som drabbas av typ 1 för första gången snabbt dålig och måste få omedelbar behandling, annars kan personen få syraförgiftning.

Syraförgiftning innebär att blodsockernivån är så onormalt hög att man blir uttorkad och att kroppen börjar bryta ner fettceller för att få tillräckligt med energi. Nedbrytningen skapar ketoner som är giftiga och när halterna blir för höga börjar man må dåligt och kan tillslut bli medvetslös.

Orsak

Varför får man då diabetes typ 1? Ingen vet egentligen den exakta orsaken till varför vissa drabbas av sjukdomen medan andra inte gör det. Det man vet är att ärftlighet har en viss inverkan som ökar om båda föräldrarna har sjukdomen.

Man vet också att insulinbristen beror på att kroppens immunförsvar själv har förstört de celler som producerar insulinet, vilket gör det till en så kallad autoimmun sjukdom. Vad som får immunförsvaret att attackera cellerna är däremot oklart. Teorier saknas dock inte, alltifrån att virusinfektioner, för hög hygien eller sorkvirus triggar igång immunförsvarets anfall på insulincellerna har presenterats. Forskarna tror numer att det som ligger närmast sanningen är att det är en mix av olika faktorer som tillsammans sätter igång attacken på de insulinproducerande cellerna.

Behandling

Eftersom en person med typ 1 varianten inte har någon egen produktion av insulin går behandlingen ut på att tillföra det med hjälp av injektioner. I huvudsak finns det två sätt att göra detta på, antingen med hjälp av en spruta av något slag eller med hjälp av en insulinpump.